· 

Tips die helpen bij het nemen van minder suiker!

Oh wat houden we van suiker! We verwelkomen het met open hart (en mond).  Maar wat hebben we er ook een haat-liefde verhouding mee. Overal waar ‘te’ voor staat is meestal niet goed. Suiker is hier een goed voorbeeld van. Je eet al snel te veel suiker, zonder dat je het doorhebt. Het zit vaak in producten waarvan je het soms niet eens weet.

Wil je nou minder suiker eten (en drinken), dan hebben wij 10 tips voor je

1. Labels lezen
Het is heel belangrijk om het voedingslabel te lezen. Op het voedingsetiket staan ​​alle ingrediënten op volgorde van hoeveelheid. Hoe hoger op de lijst, hoe meer het ingrediënt voorkomt. Een goede regel is om producten te vermijden die suiker bevatten in de eerste drie ingrediënten

2. Sneaky suikers
Suikers eindigen vaak op ‘ose’. Dus zie je op het label staan: sucrose, maltose, dextrose, fructose, glucose of galactose dan weet je dat dit de sneaky suikers zijn.

3. Vezels eten
Toegevoegde suikers tasten je bloedsuikerspiegel aan. Doordat je veel suiker eet, heb je vaak nog meer behoefte aan suiker. Vezels helpen je om je bloedsuikerspiegel te balanceren.

4. Ontbijt met eiwitten
Start je dag met eiwitten. Door eiwitten te eten, verlaag je je NPY (neuropeptide Y). Je watte?! Dit is een hormoon geproduceerd in je brein en zenuwenstelsel die de behoefte aan koolhydraten en suiker stimuleert.

5. Stop met het drinken van suiker
Je zou het misschien niet verwachten, maar frisdrank, sap en gezoete koffie bevatten heel veel suikers en dus calorieën. Haal die suikerklontjes uit je koffie en kies voor water met bijvoorbeeld komkommer of aardbeien in plaats van frisdrank.

6. Drink meer water
Begin je dag met 2 glazen water. Hierdoor help je je stoelgang op gang en je bloedsuikerspiegel te verlagen. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Wanneer je uitgedroogd bent, neemt je bloedvolume af en blijven de suikers in je bloed gelijk. Dit betekent dat je meer suikers in je bloed hebt. En dat wil je niet natuurlijk. Drink voldoende water (2 liter) om je bloedvolume te verhogen en je glucoseconcentratie te verminderen.

7. Gezonde producten?
Let op met gezond ogende producten als brood, tomatensaus en vers geperste jus d’orange. Dit betekent niet dat het ook gezond is. Er zitten meer suikers in dan je denkt.

8. Volledige maaltijden vs. kleine hapjes
Een vuistregel is om juist volledige maaltijden te eten in plaats van kleine hapjes. Die kleine hapjes zijn het verraderlijkst en bevatten soms erg veel suikers.

9. Focus op de vier
De vier voedingsmiddelen eiwit, vet, vezels en groenten zijn de belangrijkste elementen om te eten. Deze voedingsmiddelen geven je energie en zorgen ervoor dat je minder eetlust hebt en dus minder ‘slecht’ eet.

10. Slapen doet wonderen
Een goede nachtrust helpt je lichaam weer herstellen. Tijdens je slaap verbrand je zelfs de suikers die je hebt gegeten gedurende de dag. Hierdoor heb je minder kans op diabetes of zelfs obesitas. Dus ga lekker op tijd slapen vanavond en drink genoeg water!