Waarom krachttraining helpt bij het afvallen

Wil je afvallen, dan zit je er waarschijnlijk ook aan te denken om te gaan sporten. Voor veel mensen zijn die twee dingen immers rechtstreeks aan elkaar gelinkt. De meest gekozen sportvorm is dan vervolgens doorgaans cardio, oftwel duursport. Mensen die af willen vallen staan vaak uren op de loopband of rennen kilometers door de omgeving. Daar verbrand je immers de meeste calorien  mee, niet?

In principe is dat waar – maar er zitten wat addertjes onder het gras. En die zorgen ervoor dat cardio uiteindelijk toch minder nuttig is! Een beter alternatief is om krachttraining te gaan doen. Waarom krachttraining afvallen makkelijker maakt, kun je lezen in deze blog.

Waarom geen cardio

Cardio is al decennialang dé sportcategorie voor wie af wil vallen. Het verschilt een beetje per periode welke sport het populairst is – fietsen en hardlopen blijven veel terugkomen. Het idee blijft echter hetzelfde: urenlang zwoegen om een paar honderd calorieën extra te verbranden. Als je bedenkt dat je dagelijks een calorietekort van ongeveer 500 calorieën nodig hebt, begrijp je meteen dat dat niet zo effectief is.

Zeker omdat je na een cardiotraining vaak ook weer een stuk meer eet. Een ander nadeel is dat cardio relatief veel risico op blessures geeft. Door de langdurige belasting op je gewrichten slijt alles een stuk harder. Allemaal niet ideaal, met andere woorden!

Afterburn-effect van krachttraining

De belangrijkste reden dat mensen cardio boven krachttraining verkiezen, is het aantal calorieën. Dat lijkt in zekere zin redelijk genoeg, want afvallen draait om calorieën. Het is ook inderdaad waar dat je tijdens een sportsessie meer verbrandt met cardio dan met krachttraining. De crux zit hem echter in wat er na de training gebeurt! Cardiotraining heeft geen langdurig effect op je stofwisseling en vetverbranding.

Krachttraining heeft dat wel: door het zogenaamde afterburn-effect verbrand je nog twee dagen meer calorieën! Je verbrandt in totaal dus meer dan alleen wat er tijdens de training gebeurt. Om die reden kan krachttraining per saldo net zo effectief – of zelfs effectiever – zijn dan cardiotraining.

Meer spierweefsel is meer verbranding

Maar daar houdt het nog niet op. Het afterburn-effect betekent alleen dat je in de uren na de training zelf meer calorieën verbrandt. Op de lange termijn zorgt krachttraining er echter ook voor dat je altijd een hogere verbranding krijgt! Dat zit als volgt: wanneer je voldoende traint, zul je steeds meer spierweefsel aanmaken. En spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust.

Hoe gespierder je dus wordt, hoe meer je lichaam de hele dag door aan energie verbruikt. Je kunt dan dus meer eten zonder aan te komen – of evenveel eten en afvallen. Natuurlijk moeten die spieren wel onderhouden worden – maar lukt dat, dan wordt afvallen stukken makkelijker!

Jojo-effect voorkomen

En dat feit dat je met veel spieren meer kunt eten zonder aan te komen? Dat is ook goed nieuws voor wie al langer af probeert te vallen maar steeds te maken krijgt met het jojo-effect. Dat effect is verantwoordelijk voor het grootste deel van de mislukte diëten in Nederland. Het werkt heel simpel: steeds als je weer ‘normaal’ begint te eten, kom je direct weer aan.

Dat komt grotendeels veroorzaakt doordat je stofwisseling door het diëten sterk vertraagt. Je lichaam verbrandt dus minder calorieën, waardoor je aankomt zodra je meer gaat eten. Met krachttraining ga je precies dat effect tegen. De toename in spierweefsel houdt je stofwisseling op gang en zorgt dat je genoeg calorieën blijft verbranden!

Strakkere contouren

Nog een voordeel van krachttraining is dat je er een strakker lichaam van krijgt, in plaats van alleen een dun lichaam. Dat is een probleem dat je veel ziet als mensen echt flink zijn afgevallen. Het vet is wel weg, maar er is niets voor in de plaats gekomen.

De huid hangt dus een beetje los en verpest de uitstraling die je waarschijnlijk voor ogen had! Dankzij krachttraining geef je het lichaam weer opnieuw vorm. Dat betekent dus strakkere contouren en een goedgebouwd silhouet dat mooi in proportie is. Je zult er al met al een stuk gezonder uit zien door ook wat spieren te kweken.

Krachttraining gaat snel!

Een laatste voordeel van krachttraining is dat het niet veel tijd hoeft te kosten. Met cardio ben je vaak urenlang bezig als je een beetje resultaat wilt zien. Met krachttraining hoeft dat niet, of is het zelfs onverstandig. Langer dan een uur trainen is onder de meeste omstandigheden af te raden. Als beginner zit je met één tot drie trainingen per week bovendien al goed.

Dat betekent dat je je schema nauwelijks overhoop hoeft te gooien om resultaat te zien. Je houdt zo genoeg tijd over om bijvoorbeeld veel tijd te besteden aan een gezond voedingsplan. Daarmee komen die resultaten ook nog eens een stuk sneller in beeld!

Krachttraining voor vrouwen

Een misverstand dat je nog wel eens hoort, is dat krachttraining voor vrouwen geen goed idee is. Je zou er immers maar breed en hulk-achtig van worden, zo luidt het probleem. Gelukkig is dat absoluut niet het geval! Ook voor vrouwen gaan krachttraining en afvallen uitstekend samen. Eén van de redenen is dat vrouwen veel minder testosteron aanmaken dan mannen.

De spieren groeien daarom niet snel tot zichtbare grootte. Je hoeft om die reden niet bang te zijn dat je eruit komt te zien als een soort olympische kogelstootster! Integendeel: juist bij vrouwen zorgen spieren voor strakke rondingen en slanke, sterke ledematen.

Combinatie met cardio?

Wanneer je tijd en zin hebt om meer te sporten, is cardio natuurlijk zeker niet slecht. Het heeft ook allerlei voordelen, zoals een verbeterde gezondheid van hart en bloedvaten. Hou daarbij echter wel in gedachten dat cardio eerder een aanvulling op de krachttraining is dan andersom. Heb je niet veel tijd, maar wil je bijvoorbeeld wel je conditie verbeteren?

Overweeg dan eens om intervaltraining (ook wel HIIT) te gaan doen. Hiermee verbrand je nog steeds flink wat calorieën, maar ben je geen uren bezig met je work-out. Verder biedt HIIT ook alle voordelen van gewone cardio. Een aanrader voor iedereen met een druk leven!