Fuck the Scale


Wanneer heb jij voor het laatste op de weegschaal gestaan, wat gaf je dit voor gevoel?
Op het moment dat ik het met een klant heb over meten en wegen kijken ze je met grote ogen aan. Daarop volgt de volgende vraag, moet dat?

Waarom krijg je al de kriebels van de weegschaal als je ernaar kijkt?

Vaak is het de ervaring die je ermee hebt, meerdere keren teleurgesteld zijn wanneer je je weegt. Het gevoel dat je het allemaal voor niets doet, vervolgens verlies je de motivatie en duik je de snackkast in. Hoe kun je nou voorkomen dat je er een vervelend gevoel aan over houdt:

- Weeg je dagelijks of zeer regelmatig
- Leer je gewicht begrijpen
- Kijk hoe je gewicht reageert op bepaalde voeding
- Weet waar het lichaamsgewicht uit bestaat


Door jezelf dagelijks te wegen ga je zien dat het per dag wel een aantal kilo kan schelen. Dit kan verschillende factoren hebben, denk aan: voeding, training, buitentemperatuur, zoutgehalte in het lichaam. Door deze factoren verschilt het niet alleen per dag, maar ook per tijd van de dag.
Door het besef te hebben van je lichaamsgewicht zal je er niet van schrikken. Je weet dat je een bepaald gewicht hebt maar vandaag toch zwaarder bent door de “All you can eat” van gisteravond.
Ook leer je door vaak te wegen dat je aan het einde van de week alweer lichter bent.

Opdracht: Weeg je smorgens vroeg, ga wanneer je uit bed komt direct naar het toilet en kijk hoeveel je weegt. Doe dit s’avonds nogmaals, wat is jouw verschil?

Bij een intake gesprek word er gevraagd wat het doel is wat ze willen bereiken, vaak zeggen ze dan “Ik wil graag terug naar een bepaald gewicht”. Dit is echter geen garantie dat ze op dat gewicht tevreden zijn over hun lichaam. Het besef moet er zijn dat het beeld wat jij hebt van een bepaald gewicht niet altijd overheen komt met de werkelijkheid.

Even een voorbeeld:
Een man van 1.83 gaat op de weegschaal staan en weegt 94 kg. Volgens Nederlandse standaard heeft hij overgewicht. Op dit moment beeld je je in hoe deze man eruit zal zien. Niets wetende over wat hij doet, wie hij is en hoe zijn leven eruit ziet. Dit voorbeeld ben ik zelf…

Lichaamsgewicht is niet interessant, wanneer de weegschaal aangeeft dat je 2kg lichter bent dan de maand ervoor weet je nog niet wat je kwijt bent geraakt. Is het vocht, spiermassa of toch dat buikje wat kleiner aan het worden is. 

Wil jij graag weten of je progressie maakt, dan kan je niet blind vertrouwen op een weegschaal. Zorg ervoor dat je meerdere metingen doet bij een professional. Bij de volgende metingen kan je echt zien of je progressie maakt:

- Tang meting (vet%)
- Omvangmeting
- Lichaamsamenstelling meting

Zoek een professional die je kan helpen met deze metingen. Zo kom je erachter wat je aan gewicht verliest. Ook kan een professional je vertellen waar je op moet letten bij een meting en waarom het zo wisselend is.